[...] ATT FÖLJA DESSA SPÅR

PROBAND BRITT ELIASSON F. OLSSON

ANSEDEL № 3

Antavla


Elin Höglund

f. 28/11 1897 d. 21/12 1985

Födelseort: Ljusdal socken, Hybo, Hälsninglands landskap
Yrke: Lärarinna
Far:Per Höglund
Mor: Karolina Näsman
Syskon: Ester, Elin, Hjalmar, Frida, Alma, Anna, Carl
Gift med: Amandus Eliasson
Barn: Birgitta *21/12 1927, Britt *14/6 1930, Iris *19/3 1936

Levnadsbeskrivning

Elin föddes i Hybo, som ligger i Ljusdals socken i Hälsningland. Familjen flyttade till Delsbo där fadern arbetade som banvakt vid järnvägen.

Hon utbildade sig till lärarinna i Bollnäs, där hon också var boendes under studietiden. Sitt första arbetade fick hon som lärarinna på en småskola i Uppländska Ullfors.

År 1926 gifte hon sig med mejeristen Amandus Eliasson. De flyttade kort därefter till mejeristbostaden i Månkarbo. Deras första barn, dottern Birgitta föddes i slutet av 1927. Familjen blev kvar i Månkarbo till 1931, då familjen, som nu blivit ännu större i och med dottern Britts födsel i juni 1930, flyttade till Syninge. För Elin gick den mesta tiden åt att sköta hushållet och familjen, men hon vikarierade som lärarinna.

Under de två år familjen bodde i Norrskedika tjänstgjorde inte Elin som lärarinna; all hennes tid gick åt till att sköta det egna hushållet och dessutom stå för matlagningen åt de mejerianställda. I mars år 1936 föddes Elin och Amandus tredje barn, dottern Iris.

Till Sala flytade familjen 1939. Dessförrinan hade de bott i Norrskedika i två år. Där arbetade Elin som lärarinna på tre olika skolor: Södra skolan, Västra Skolan och Johannesbäck.

Elin var religöst intresserad och medlem av missionsförsamlingen och var där söndagskolelärare. Hon var också intresserad av handarbete och löst gärna korsord.


Källa: Britt Olsson

Innehållet uppdaterades: 2002-02-23