[...] ATT FÖLJA DESSA SPÅR

PROBAND MAJVOR LINDHOLM F. STENS

ANSEDEL № 80

Antavla

(Anförlust, personen är också ana № 72)

Petter Larsson Wester

f. 1744 d. 30/9 1817

Födelseort: Okänd, möjligen Roslagen(?)
Yrke: Masmästare
Far: Lars
Mor: ?
Syskon:?
Gift med: Anna Kask
Barn: Lars *1768, Anna Lisa *1773, Anders *14/10 1775, Petter *18/2 1781

Levnadsbeskrivning

Petter arbetade som hyttdräng och senare masmästare i Furudal bruk (Masugnen). I "Ore - Socknen och kommunen del 1" kan man på sidan 206 läsa om brukspatron Isaac Gustaf Clason. Ett antal personer som arbetade på bruket finns nämnda.

"Byggmästare på bruket var Mathias Forsgren. Vid Tenninge masugn handhades ledningen av länsman Johan Bergström, och masmästare var Petter Wester"

Att sätta en masugn i drift kallades att blåsa på. Väl igång fortsattes arbetet vid masugnen dag och natt, månad efter månad. Vid de små järnbruken varade en blåsningsperiod sällan mer än tre-fyra månader under 1700-talet, men ökades i längd allteftersom tiden gick och masugnskonstruktionen förbättrades. Uppehåll i blåsningen orsakades i behov av reperationer, brit på vatten till blåsmaskinen eller liknande. Den som ansvarade för driftens gång var masmästare eller väktaren som han också kallades. Masmästarens första arbete före en ny blåsning var att täcka ställets botten med grov ren sand 8-10 cm höjd. På denna bädd lades stickor av sönderspäntade kolbränder för att träkolen senare skulle så likformigt som möjligt antändas. Lönen för en masmästare var enl.Kungl Maj:ts förordning av 1649 sex daler silvermynt för sju dygns arbete. På Lögdö masugn i Medelpad hade en 1870-80-talen en masmästare 600 kronor om året jämte viss in natura-lön.


Källa: Järnet och människorna av Carl Herman Tillhagen. Torbjörn Näs, Ore - Socknen och kommunen del 1

Innehållet uppdaterades: 2002-02-21